Geeft zelf het goede voorbeeld!
Gaat u in de verkeerde beweging mee
of
geeft u in uw lijf het goede voorbeeld voor de juiste beweging?
Het werken met dieren is een constante wisselwerking van informatie tussen mens en dier. Wanneer u als eigenaar of ruiter in balans bent en uw lichaam op de goede manier kunt coördineren zal uw hond of paard soepel door zijn lichaam gaan bewegen. U zult uw hond of paard minder storen wat ten goede komt in de bewegingsvrijheid en het trainen van bepaalde oefeningen. De kans op gezondheidsklachten of gedragsveranderingen bij uw dier door eigen tekortkomingen wordt beperkt. Andersom geld dit natuurlijk ook. Een ruiter zal zich gedragen voelen op een paard dat in balans is en zijn lichaam goed gebruikt.
Wanneer u tegen problemen aanloopt tijdens het trainen van uw dier ligt de fout in merendeel van de gevallen bij uzelf.
Makkelijk gezegd maar hoe vertaalt u dit naar de praktijk.?
De basis van het correct begeleiden van uw dier is het ontspannen en meegaand met de beweging zonder uw dier daarbij te belasten. Een functionele houding en/of zit is hiervoor van belang. Echter bent u zich vaak niet bewust van uw eigen houding of zit en welke inwerking dat heeft op uw dier. Vermoedelijk heeft uw trainer wel eens gezegd “schouders laag” of “handen recht” maar hoe lost u dit nu op.
Met de correcte houding en zit, maar helaas is iedere combinatie van eigenaar en dier uniek. U kunt een correcte houding en/of zit hebben maar past deze niet in de combinatie tussen u en uw dier komen er slecht inwerkende hulpen tot stand. Het is daarom van belang dat u een functionele houding en/of zit gaat ontwikkelen die verder gaat dan het mooie plaatje waar vaak over gesproken wordt.
Met een functionele houding en zit bedoel ik een onafhankelijke, soepele en in balans zijnde houding en zit. Een houding en zit waarmee u en uw dier het beste resultaat behaalt. Een houding en zit waarbij u vanuit een correct bewegingsgevoel automatisch handelt. Hiervoor moet u beschikken over een goede mobiliteit, stabiliteit en kracht- uithoudingsvermogen.
Lichaamsmobiliteit
Met mobiliteit bedoelen wij niets anders dan de bewegingsvrijheid, ofwel de soepelheid en flexibiliteit van de gewrichten en weke delen. Is er sprake van een beperking in een gewricht gaat dit vaak samen met een verhoogde spierspanning. De beweging die u normaal uit kunt voeren zal minder ver gaan. U bent bijvoorbeeld beperkt in uw schouders waardoor u de beweging van uw hond aan de lijn of de teugel die de verbinding maakt met de paardenmond minder goed kunt volgen. Hulpen komen minder effectief door waardoor kleine verstoringen ontstaan. Deze kleine verstoringen kunnen voor onnodige grote problemen zorgen.
Naast een gewrichtsblokkade kan de ademhaling ook een grote rol spelen in de lichaamsmobiliteit. Bij een normale rustademhaling ademt u gemiddeld 6 ademhalingen per minuut, veel mensen zitten veel hoger. Simpel gezegd kunnen hier veel verschillende symptomen en klachten door ontstaan, een hiervan is een verhoogde spierspanning. Wanneer u inspanning verricht gaat uw ademhaling omhoog waarbij ook de spierspanning toe zal nemen, dit is een normaal proces. Bij een continue verhoogde spierspanning zal deze extra spanning voor bewegingsbeperkingen zorgen. Sommige mensen zetten zelfs bewust hun ademhaling vast om niet uit balans te raken en meer kracht te kunnen leveren, bedenk wat dit doet met de bewegingsvrijheid van u en uw dier.
Stabiliteit
Stabiliteit wil zeggen dat zowel bij houdingen als bewegingen het erom gaat dat de juiste spieren op het juiste moment in de juiste volgorde de juiste hoeveelheid kracht leveren om het lichaam stabiel te houden. Externe invloeden of verstoringen vanuit uw hond of paard hebben hier invloed op, u wordt in principe continue uit balans gebracht. Beschikt u over een goede stabiliteit bent u in staat de bewegingen van uw dier te volgen en een hulp te geven wanneer nodig. Er is dan spraken van een onafhankelijke houding, zit, hand ect.
Beschikt u over een optimale stabiliteit gecombineerd met een optimale timing en het goed kunnen doseren van een hulp dan kunnen wij spreken over lichaamscontrole. Een correcte lichaamscontrole zorgt samen met de onafhankelijke houding en zit voor een effectieve hulp.
Kracht- uithoudingsvermogen
Om de verkregen mobiliteit en stabiliteit te handhaven is een bepaalde kracht- uithoudingsvermogen gewenst. U wilt tevens de wandeling of training vol kunnen houden. Er zijn verschillende soorten kracht, de 3 bekendste zijn maximaal kracht (gewicht heffen), explosieve kracht (sprintje trekken) en kracht- uithoudingsvermogen (duursport). Kracht- uithoudingsvermogen is voor u als eigenaar of ruiter van groot belang. Wanneer u beschikt over een goede kracht- uithoudingsvermogen voor de prestatie die u wilt verrichten raken uw longen, hart en bloedsomloop veel minder snel uitgeput. Uw reactievermogen en coördinatie verbeterd, u blijft geconcentreerd. Bij ongewenste situaties kunt u snel en correct op de beweging van uw dier reageren.
Om mee te zijn in de beweging moet u op tijd zijn in de beweging naar voren
Maar ook het geduld hebben te wachten tot uw dier daadwerkelijk in de gevraagde beweging gaat.
Bent u bereid om aan uzelf te werken?
Dierfysiotherapie Femke helpt u bij het verkrijgen van een onafhankelijke, soepele en in balans zijnde houding en zit. Zodat u uw hulpen correct en subtiel kunt geven met het gewenste effect.
Dierfysiotherapie Femke
Femke Bouw
Registers
BIG nummer: 79919071704
CIBG nummer: 666552
KVK nummer: 73845043
Betaal gegevens
Bank: NL20RABO0337247064
BTW: NL002205006B55
Copyright 2019 Dierfysiotherapie Femke – Alle rechten voorbehouden