Dierfysiotherapeutische behandelmethodes Paard

Om de topprestatie te kunnen leveren die u voor ogen heeft is een goede balans van het houdings- en bewegingsapparaat genoodzaakt. De fysiotherapeutische behandeling zal hierop gericht worden middels advies, massage en mobilisatie van gewrichten gecombineerd met oefentherapie en een trainingsschema op maat. Tevens zullen, indien nodig, specialisaties zoals Chiropractische mobilisaties, Dry neelding of het maken van een Trainingsanalyse ingezet worden om tot een goed resultaat te komen. Om het uiterste uit uw paard te halen is de harmonie tussen fysiek- en geestelijk welzijn van groot belang. Wanneer uw paard onder behandeling komt bij Dierfysiotherapie Femke wordt ook hier aandacht aan besteed. Er wordt gekeken naar het management van uw paard en eventuele beïnvloedende (stress)factoren worden aangepakt. Indien nodig wordt in samenwerking met andere disciplines gestreefd naar het optimale resultaat voor uw paard.

Chiropractische mobilisatie technieken

Beweegt het gewricht zoals het hoort? Is de normale functie van het gewricht aanwezig? Enkele vragen die een chiropractor zich afvraagt. Het doel is dan ook niet om gezondheidsproblemen te diagnosticeren maar om te evalueren of uw dier structureel gezond is.

Mobilsiatie Dierfysiotherapie Femke

Chiropractie kan ingezet worden wanneer natuurlijke barrières, zoals spieren en ligamenten die nauw in verbinding staan met het gewricht, de normale functie en beweging van een gewricht beperken. Er ontstaan blokkades in het lichaam die wel of niet voelbaar zijn. Maar ook het zenuwstelsel en de hersenen worden verkeerd beïnvloed. Er vindt voortdurend een wisselwerking van informatie plaats tussen o.a. de spieren en ligamenten die nauw in verbinding staan met het gewricht en de hersenen. Foutieve informatie komt tot stand wat direct invloed heeft op het gehele systeem. Pijn, een verkeerde aansturing van spieren, een veranderd bewegingspatroon maar ook de zintuigen, het orgaan systeem en de algemene gezondheid wordt hierdoor beïnvloed.

De chiropractische mobilisatie technieken passen wij hierdoor, in combinatie met andere behandeltechnieken, regelmatig tijdens een behandeling toe. Het brengt wonderbaarlijke resultaten met zich mee. Echter heeft het lichaam bij sommige blokkades wel enige tijd nodig om volledig te herstellen.

Dry needling

Dry- needling kan ingezet worden bij spierklachten die langdurig van aard zijn, diepliggende spierproblemen of myofasciale triggerpoints. Een myofasciale triggerpoint is niets anders dan een spierknoop die voortdurend samengetrokken is en niet meer tot ontspanning komt. De bloedcirculatie in dat betreffende gebied verminderd met als gevolg een gebrek aan zuurstof en ophoping van afvalstoffen. Er ontstaat pijn die ook uit kan stralen naar andere gebieden. Tevens zorgt een triggerpoint o.a. ook voor stijfheid van spieren en gewrichten en een verminderde werking van spieren wat leidt tot bewegingsbeperkingen.

Middels dry needling worden deze spierproblemen intramusculair (in de spier) aangepakt. Een dunne accupunctuur naald wordt in de spier(knoop) gebracht om de pijn en spanning weg te nemen. Doordat de huid doorboord wordt zullen wij deze behandeltechniek uitsluitend toepassen indien wij onvoldoende resultaat behalen met manuele technieken.

Trainingsanalyse en trainingsschema op maat

Traint u daadwerkelijk effectief? Bereikt u het juiste resultaat wat u voor ogen heeft? Vragen die in de praktijk vaak gesteld worden maar geen antwoord op gegeven kan worden.


Een trainingsanalyse middels hartslagmeting kan u de uitkomst bieden. Met de hartslagmeter kunnen wij objectiveerbaar maken wat de basishartslag van uw paard in stap, draf en galop is. Is de basishartslag en uw trainingsdoel bekend wordt er voor u een trainingsschema op maat gemaakt.

Trainingsanalyse Dierfysiotherapie Femke

Waarom is die hartslag nu zo belangrijk. Wilt u effectief trainen dan is van belang rekening te houden met de trainingsprincipes. Herhaalt u iedere dag dezelfde oefening of training zal dit tot geen verbetering leiden. Afwisseling in intensiteit van trainingsprikkels (bijv. krachttraining, intervaltraining, conditietraining of hersteltraining) en de juiste timing is van belang om verschillende energie systemen met de daaraan gekoppelde spiertypes aan te spreken. Een topsporter doet namelijk niets anders. Om objectiveerbaar te maken wat voor soort training u deze dag aanbied is de hartslag van groot belang. Afhankelijk van de trainingsprikkel dient de hartslag namelijk gelijk te blijven of (sterk) te stijgen ten opzichten van de basishartslag. U kunt voor uw gevoel nog zo hard trainen of uw paard in het zweet werken maar traint u niet op de juiste hartslag dan biedt u vaak slechts een herstel training aan. De sprongafzet of de overgang naar uitgestrekte- en verzamelde draf zal nooit krachtiger worden. 

Dierfysiotherapie Femke biedt u de mogelijkheid om bij u thuis een basismeting te verrichten en vervolgens een effectief trainingsschema op maat te maken. Er wordt meerdere keren een hartslagmeting uitgevoerd om ook te controleren en evalueren of het voorgeschreven trainingsschema daadwerkelijk effectief is.

Train slimmer, niet meer!

Dierfysiotherapie Femke

Femke Bouw

Contact gegevens

Ripseweg 40, Elsendorp

+ 31 6 302 720 60

info@dierfysiotherapie-femke.nl

Registers

BIG nummer: 79919071704

CIBG nummer: 666552

KVK nummer: 73845043

Betaal gegevens

Bank: NL20RABO0337247064

BTW: NL002205006B55

Copyright 2019 Dierfysiotherapie Femke – Alle rechten voorbehouden 

Algemene voorwaardenPrivacy statement